Feiring av mangfold: Et intervju med Tora under Pride-måneden

Juni er ikke bare starten på sommeren; det er også måneden hvor vi markerer Pride, en tid dedikert til å fremme forståelse, inkludering og likestilling for LHBTQ+-samfunnet. Pride handler om å hedre mangfoldet og kampene som har blitt kjempet, samtidig som vi ser fremover mot en mer aksepterende og rettferdig verden, også på arbeidsplassen.

I år har vi hatt gleden av å snakke med vår kollega Tora som jobber som Scrum master i Geomatikk. Tora deler sine personlige opplevelser som lesbisk, samt tanker om betydningen av Pride.

Ikke en utfordring i arbeidslivet – men i utlandet

Tora bor på Vikhammer i Trondheim sammen med sin samboer og deres snart ett år gamle datter. Før datteren Eva ble født, spilte Tora aktivt basketball, en hobby hun håper å gjenoppta i fremtiden. Familien har også en liten Cairnterrier, som bidrar til å fylle hverdagen. For tiden er det småbarnslivet som opptar det meste av Toras tid.

I Geomatikk har Tora rollen som Scrum Master i Utviklingsavdelingen. Som Scrum Master leder hun både Alfa- og Deltateamet i avdelingen, med et særlig fokus på utviklingsprosessen og det psykososiale arbeidsmiljøet. Hun samarbeider tett med både personalledere og avdelingsleder for å sikre smidige og effektive arbeidsprosesser. Når det kommer til Tora sin reise som lesbisk i arbeidslivet har dette heldigvis ikke vært en stor utfordring.

«Jeg er ganske trygg på meg selv, så for meg har det ikke vært en utfordring. Norge er et åpent samfunn, i tillegg er jeg ganske «tydelig» lesbisk så folk blir ikke så overrasket når jeg forteller at jeg er sammen med en dame.»

Men når man skal ut av Norge kan det derimot noen ganger oppstå større utfordringer.

«Vi var for eksempel i Krakow på bedriftsreise i fjor høst. Polen har jo et anti LHBTQ+-samfunn med LHBTQ+-frie soner, så der måtte jeg google litt før jeg takket ja.»

Inkludering på arbeidsplassen er imidlertid noe som er ekstra viktig for Tora, da det kan være andre som har det vanskeligere enn henne.

«Selv om jeg har hatt en fin opplevelse som lesbisk, kan det være mer utfordrende å eksempelvis være trans på arbeidsplassen, og da er inkludering noe som er ekstra viktig å ha i tankene.»

Markering av Pride i Geomatikk

I Geomatikk markeres Pride med samlinger, utdeling av regnbuearmbånd fra Amnesty samt organisering av deltakelse i parader, det synes Tora er fint.

«Det er veldig fint og viktig at arbeidsplassen er med på markeringen av Pride, og at man sender ut disse signalene som bedrift.»

Tora mener at synligheten av Pride på arbeidsplassen bidrar til et inkluderende miljø.

«Hvis man ønsker å skape et mer inkluderende og støttende miljø for LHBTQ+-ansatte, er det fint at arbeidsplasser snakker om Pride og er tydelige på at det er noe man er for. Det er også fint å vise frem ulike personer på nettsider og i markedsføringen.»

Dersom hun skulle gitt ett råd til andre LHBTQ+-personer som er usikre på hvordan de kan være åpne om sin identitet i en profesjonell setting, ville det være å være åpen og ærlig fra starten av dersom du føler deg trygg nok i deg selv.

«Gjør det som er riktig for deg selv. Dersom det blir misforståelser er det fint å ha en leder eller noen du stoler på å snakke med og som eventuelt kan ta dette med andre ansatte.»

En viktig oppfordring

For Tora personlig er Pride viktig, både i Norge og spesielt på verdensbasis.

«Vi har kommet langt, men når man er fra en mindre plass enn Trondheim kan det være mange som fremdeles synes det er vanskelig den dag i dag. En ting er å være homofil, men kjønnsidentitet er et mye omdiskutert tema i sosiale medier og der har man fortsatt en lang vei å gå.»

Som en oppfordring til andre under Pride minner Tora om at det kan være en fin anledning til å ta opp temaet med andre.

«Mange tenker at Pride er en feiring for de som er skeive, og det er det for så vidt. Men det er også en viktig anledning for å ta opp temaet. Er du for eksempel fotballtrener eller foreldrekontakt kan Pride være en påminnelse om å ikke være redd for å snakke om temaet med ungdommer spesielt. Man burde også ha i bakhodet at ikke alle er slik som seg selv, så møt folk med et åpent sinn.»

Definisjon: LHBTQ+ står for lesbisk, homofil, bifil, transperson, queer + andre seksuelle orienteringer og kjønnsidentiteter som ikke dekkes av de første bokstavene.