Dokumentarkivet er digitalisert! Hva gjør vi nå? 

Det er en økende trend innen det offentlige å dele informasjon med publikum. Som leverandør ser vi dette gjennom anbudsforespørsler, digitaliseringsprosjekt, arkivanalyser samt annen dialog.

Utover det som er tilgjengelig på kommunens hjemmesider ønsker publikum å ha tilgang til ulike typer informasjon, for eksempel alt som gjelder eiendommer. Det være seg historiske og nyere dokumenter, reguleringsplaner, økonomisk informasjon, informasjon fra Matrikkelen, kartdata, bilder med mere.

Her ser vi at det kan være ulike interesser og hensyn i en kommune. På den ene siden har man spørsmålet om hvor vidt det er 100 % trygt. Tilfredsstiller det som publiseres Personvernloven? Hva sier Datatilsynet og Arkivverket til måten informasjonen gjøres tilgjengelig på?

På den andre siden har man ønsket om mer digital samhandling, målet om å følge opp nasjonale og offentlige ambisjoner og satsninger om digitalisering og gode innbyggertjenester.

Det er uansett noen spørsmål som kan være greit å stille seg. Hvilke av dagens prosesser vil det gi størst positiv effekt å gjøre mer automatisert? Hva skal til for å oppnå en endring? Hva forventes å være konsekvensen av å gjøre en endring? Skal kommunikasjonen gå fra en part til den andre, eller begge veier? Og risiko er alltid greit å vurdere.

Dokumenter av alle slag ligger ordnet i mapper og databaser, klare for å bli søkt og gjenbrukt. Hvordan kan informasjonen bli lettere tilgjengelig for de som etterspør, uten at noen trenger å bistå med leting, gjenfinning og kvalitetssikring?

Det er i mange tilfeller et mål og ønske, og ikke minst en gevinst, å slippe innbyggere og publikum inn i en stadig mer digital offentlig forvaltning. Her skjer det mye positivt om dagen, og som vi knapt har sett konsekvensen av.

 

Vi gleder oss til fortsettelsen!

Kåre Lars Brun-Blåbærvik
Key Account Manager – GeoDoc
950 89 464
Kare-Lars.Brun-Blabarvik@geomatikk-ikt.no

 

Forslag til andre bloggartikler som kan være av interesse:

Er dere inne på tanken om å digitalisere dokumentarkivet, men vet ikke helt hvor dere skal begynne? Les vår artikkel med våre seks beste tips til kommuner som står foran en digitaliseringsprosess her.

Kanskje har dere ikke en gang vært inne på tanken om å digitalisere arkivene, men kanskje du etter å ha lest denne artikkelen ble litt nysgjerrig på fordelen med digitale arkiver? Eller trenger du argumenter for å sette i gang et digitaliseringsprosjekt? Da kan du lese vår artikkel om nytten av å digitalisere papirarkivet her.

 

Ønsker du å motta varsel når vi publiserer nye faglige artikler? Abonnér på våre bloggartikleher.